Waarom vaccineren?

VaccYou?

VaccYou, ja!

Met deze uitroep wil ik jou en alle anderen aansporen om je te gaan laten vaccineren wanneer het coronavaccin beschikbaar is! 

Want eerlijk: dat prikkie doet geen vlieg kwaad.

Sterker nog: Dit vaccin zal ervoor zorgen dat onze hele maatschappij weer zal draaien als nooit tevoren; fissa's, festivals, scholen en uni's zullen allemaal weer op de oude manier verder kunnen gaan als we genoeg immune Nederlanders bij elkaar weten te krijgen! 

Ook jij kan een verschil maken door die spuit in je arm te laten zetten! ;)

Helaas blijkt dat wel 70 procent van de jongeren vanaf 18 jaar geen interesse heeft om zich te laten vaccineren tegen Covid-19 (NOS, november 2020).  Waarom toch niet?

Misschien denk je: Ik behoor toch niet tot de risicogroep?

Ja, dat kan heel goed kloppen, jij bent als jong mens statistisch gezien weerbaarder tegen het coronavirus dan je oma. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je je niet hoeft te laten inenten! Om het vaccin goed zijn werk te kunnen laten doen zal minstens 60 tot 70 procent van de mensen ingeënt moeten worden (WHO, augustus 2020). Dit om de zogenoemde groepsimmuniteit te bereiken: Als een groot deel van een populatie immuun is, zal het virus minder makkelijk van mens tot mens kunnen springen en ontstaat er zo een barrière van Covid-blokkers om de mensen heen die nog wel vatbaar zijn voor corona!

Ook jij kan nu nog virusdeeltjes doorgeven aan je opa, ouders of willekeurige vreemdelingen op straat. Zorg er dus voor dat je je vaccineert en je zo meehelpt aan de ondergang van corona! 

Misschien ben je bang dat het vaccin nare bijwerkingen zal hebben, omdat je hebt gehoord dat het testproces bijna tien keer sneller is gegaan dan bij andere vaccins. Haastige spoed is zelden goed... toch..? 

Het is zeker waar dat dit vaccin sneller beschikbaar is gekomen dan de meeste andere vaccins, maar dit betekent niet dat hij 'slechter' getest is. In tegendeel! Waar bij normale vaccins en andere medicatie 'slechts' een paar duizend proefpersonen al genoeg zijn om de effectiviteit ervan aan te kunnen tonen, is het coronavaccin op al 60.000 mensen getest, en met succes! Dit vaccin is nu dus al veel betrouwbaarder dan de meeste (normale) medicatie die op de markt verschijnt (en dan hebben we het nog niet eens gehad over wat we dagelijks allemaal wel niet in onze mond stoppen ;) ).  

En hoe ze überhaupt al zo snel een vaccin hebben kunnen ontwikkelen? Heel simpel: er werd al jaren onderzoek gedaan naar dit gelijksoortige virussen (SARS-cov-virussen) dus er was al bizar veel bekend over deze ziekteverwekker en hoe je deze het best kan bestrijden! Om een werkend vaccin tegen Covid-19 te creëren hoefden alleen de details nog uitgewerkt te worden, en voilà: daar was het wondermiddel dat ons gaat redden van deze pandemie! 

Meer info over waarom dít vaccin nou juist zo snel is ontwikkeld kun je krijgen in een van die hippe NOS-uitlegfilmpjes van tegenwoordig: 

Voor meer info over hoe het vaccineren in z'n werk zal gaan: check de site van het RIVM!  

Ik hoop dat ik je een stukje meer duidelijkheid heb kunnen geven waarom het zo'n goed idee is om je te laten vaccineren tegen corona en dat over een tijdje ook jij zult zeggen: VaccYou! 

Coronavrije kusjes,

 Duuk :)